2013

Fiano di Avellino DOCG Terre di Dora Terredora

Fiano

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Wine information

Region

Kampanien, Italy

Grape

Fiano

Producer

Terredora

Vintage

2013

Goes well with

Appetizers, seafood, poultry, white meat

Degustation notes

Luminous pale yellow colour, an intense bouquet, delicate aromas of very sweet melon and a hint of pineapple, pleasantly supple in the mouth with spicy notes, a variety of flavours, fresh acidity and a strong body with a slight bitterness at the finish.

Special notes

This very old grape variety is especially widespread in Campania. It was cultivated by the Romans, who called it "vitis apiana" because of its special ability to attract bees (apis). Dry white wine from the surrounding Avellino hills continues to be consideredthe best from Southern Italy.

Alcohol content

13.5%

Drinking temperature

10°C

Optimum maturity

2014-2017

Original packaging

Box of 6

Stopper

Natural cork

Ratings

Average rating: 4.0 of 5 7 ratings and 4 reviews

  • from on
    Average rating: 3.0 of 5 3.0

    Das üppige Bukett erinnert an reifes Kernobst, Akazienhonig, Marzipan und besitzt einen zarten Blütenduft, unterlegt mit feinen Röstaromen. Auf der Zunge ausbalanciertes Fruchtsüsse-Spiel und im Mund viel Fülle und Kern. Der Abgang ist mittelang aber herzhaft.

  • from on
    Average rating: 5.0 of 5 5.0

    Das Preis-Leistungsverhältnis dieses Italieners ist ausgezeichnet. Der Wein eignet sich zu verschiedenen Vorspeisen ausgezeichnet. Zudem mag er als Weisswein an Sommertagen vollumfänglich zu überzeugen.

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    Average rating: 5.0 of 5 5.0

    Ein spannender Weisswein und eine interessante Rebsorte (Fiano) . Wir haben ihn zu Geflügel vom Grill verköstigt und waren überrascht wie er harmonierte. Ein Hauch von Birne und Honig und etwas wie geröstete Nüsse. Absolut empfehlenswert und in einer Aktion mit sehr gutem Preis-/Leistungsverhältnis.

  • from on
    Average rating: 4.0 of 5 4.0

    Ne connaissant pas les vins du sud de l'Italie, je me suis fié à votre description et ai trouvé ce vin très agréable à déguster.
    Il ne pourra que gagner à vieillir encore un peu et mérite d'être débouché une bonne heure avant la dégustation pour le permettre de développer tous ces arômes.