Advent Roulade


Total time: 3hr 30m
Preparation Time: 45m

Servings
For 12 pieces


Nutritional Information

Contains 343 Kcal, 9g Protein, 38g Carbohydrates, 16g Fat


Ingredients

  • Leavened Dough
  • 3 dl milk
  • 60 g butter
  • 500 g white flour
  • 0.75 tsp. salt
  • 1 tbsp. sugar
  • 0.5 cube yeast (ca. 20 g)
  • Filling
  • 2 tsp. Birnbrot spice mix (bread with dried pear filling)
  • 25 g dried cranberries
  • 3 tbsp. Amaretto
  • 100 g sliced almonds
  • 1 eggs
  • 50 g butter
  • 2 tbsp. sugar
  • 2 tbsp. white flour
  • Bread
  • a little white flour
  • 3 tbsp. sliced almonds

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Instructions

  • Ingredients

    Mix the flour and the remaining ingredients including yeast in a bowl. Add the butter and milk, mix and knead into a soft dough. Cover and leave to rise for approx. 1 hour until double in size.
  • Leavened Dough

    Mix the berries with the Birnbrot spices and the Amaretto, cover and steep for about 30 mins. Beat the butter, sugar and half the ice cream until light and creamy. Crush the toasted flaked almonds, stir into the flour. Shape: On a surface lightly dusted with flour, roll out the dough to approx. 30 x 45 cm. Coat the dough with the liquid from the steeped berries. Top with the almond filling then the berries. Loosely roll up the dough, starting from the narrow end. Transfer to the prepared tin with the sealed edge facing down. Coat with the remaining egg. Scatter over the almonds. Make several diagonal incisions approx. 3 cm deep. Leave to rise again for approx. 30 mins. Bake for approx. 45 mins. in the lower half of an oven preheated to 180°C.
  • Alles zu einem weichen Teig kneten. Zugedeckt ca. 1 Std. aufs Doppelte aufgehen lassen.
  • Filling

    Beeren mit dem Birnbrotgewürz und dem Amaretto mischen, zugedeckt ca. 30 Min. ziehen lassen.
  • Mandeln in einer Pfanne rösten, auskühlen. Ei verklopfen. Die Hälfte beiseite stellen. Rest mit Butter und Zucker schaumig rühren. Geröstete Mandelblättchen zerdrücken, mit dem Mehl daruntermischen.
  • Bread

    Teig auf wenig Mehl ca. 30x45 cm auswallen. Teig mit der Flüssigkeit der eingelegten Beeren bestreichen. Mandelfüllung, dann Beeren darauf verteilen.
  • Teig von der Schmalseite her locker aufrollen.
  • Mit der Verschlussseite nach unten in die vorbereitete Form legen. Mit dem restlichen Ei bestreichen. Mandeln darüberstreuen.
  • Bake

    Mehrmals schräg ca. 3 cm tief einschneiden. Nochmals ca. 30 Min. aufgehen lassen. Backen: ca. 45 Min. in der unteren Hälfte des auf 180 Grad vorgeheizten Ofens.

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