Apple Meringue Pie


Total time: 2hr 20m
Preparation Time: 40m

Servings
For 12 people


Nutritional Information

Contains 205 Kcal, 4g Protein, 25g Carbohydrates, 9g Fat


Ingredients

  • Mould Preparation
  • a little butter, soft
  • Dough
  • 50 g ground almonds
  • 150 g white flour
  • 50 g sugar
  • 1 tsp. cinnamon
  • 2 pinches salt
  • 50 g butter
  • 2 egg yolk
  • 3 tbsp. apple juice
  • a little white flour
  • Preparation for the oven
  • 2 tbsp. ground almonds
  • 1 dl apple juice
  • 3 tbsp. powdered vanilla cream for cooking
  • 2 tbsp. raisins
  • 1 organic lemons
  • 4 apples (e.g. Braeburn, approx. 600 g)
  • Meringage
  • 1 pinch salt
  • 2 egg white
  • 2 tbsp. sugar
  • 2 tbsp. sliced almonds
  • Utensils
  • Für eine Springform von ca. 24 cm Ø, Boden mit Backpapier belegt, Rand gefettet

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Instructions

  • Ingredients

    Mix the flour and the remaining ingredients with the salt in a bowl. Combine the butter, egg yolks and apple juice and mix well, pour in and mix quickly to create a soft dough - do not knead. Cover and leave to chill for about an hour. Shape: On a surface lightly dusted with flour, roll out 1/2 of the dough to a circle approx. 5 mm thick and transfer to the prepared tin. Prick firmly with a fork. Shape the remaining dough into a roll, lay around the edge of the tin, press with the fingertips, pull upwards approx. 4 cm.
  • Mould Preparation

    Scatter the almonds over the base. Combine the vanilla crème powder with the apple juice. Stir in the lemon zest and juice. Grate in the apples, stir in the raisins. Distribute the filling over the base. Pre-bake for approx. 20 mins. in the lower half of an oven preheated to 180°C.
  • Dough

    Beat the egg whites with the salt until stiff, add the sugar, continue beating until the mixture turns glossy. Distribute the meringue over the pre-baked cake, scatter over the flaked almonds. Finish baking for approx. 15 mins in a preheated oven. Switch off the oven and allow to dry out in the oven with the door propped ajar for about 5 mins.
  • Butter, Eigelbe und Apfelsaft verrühren, zum Mehl giessen, rasch zu einem weichen Teig zusammenfügen, nicht kneten. Zugedeckt ca. 1 Std. kühl stellen.
  • Formen: 1/2 des Teiges auf wenig Mehl rund ca. 5 mm dick auswallen, in die vorbereitete Form legen, mit einer Gabel dicht einstechen. Restlichen Teig zu einer Rolle formen, an den Formenrand legen, mit den Fingerspitzen andrücken, ca. 4 cm hochziehen.
  • Preparation for the oven

    Mandeln auf den Teigboden streuen. Vanillecreme-Pulver mit Apfelsaft anrühren. Zitronenschale und -saft daruntermischen. Äpfel dazureiben, Rosinen daruntermischen. Füllung auf dem Boden verteilen. Vorbacken: ca. 20 Min. in der unteren Hälfte des auf 180 Grad vorgeheizten Ofens.
  • Meringage

    Eiweisse mit Salz steif schlagen, Zucker beigeben, weiterschlagen, bis die Masse glänzt.
  • Meringage auf dem vorgebackenen Kuchen verteilen, Mandelblättchen darüberstreuen. Fertigbacken: ca. 15 Min. im vorgeheizten Ofen. Ofen ausschalten, im leicht geöffneten Ofen ca. 5 Min. trocknen.

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