Apple Rosemary Cake


Total time: 1hr 20m
Preparation Time: 40m

Servings
For 12 people


Nutritional Information

Contains 287 Kcal, 4g Protein, 29g Carbohydrates, 16g Fat


Ingredients

  • Mould Preparation
  • a little butter
  • Dough
  • 150 g butter
  • 150 g ground raw sugar
  • 1 pinch salt
  • 3 eggs
  • 1 bag vanilla sugar
  • 1.5 tbsp. rosemary
  • 3 tbsp. crème fraîche
  • 50 g ground almonds
  • 180 g white flour
  • 2 tsp. baking powder
  • Topping
  • 500 g apples (z.B. Jonagold)
  • 1 tbsp. lemon juice
  • Spread
  • 2 tbsp. quince jelly
  • 2 sprig rosemary
  • Utensils
  • Für eine Springform von ca. 24 cm Ø, Boden mit Backpapier belegt, Rand gefettet

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  • Ingredients

    Beat the butter until soft, then mix in the sugar and salt. Add the eggs one at a time and continue to mix until the mixture is lighter in colour. Stir in the vanilla sugar, crème fraîche and rosemary. Mix the flour and baking powder, mix in and transfer to the prepared tin. Mix the apple slices immediately with the lemon juice and place on the dough, press down lightly. Bake for approx. 40 mins. in the centre of an oven preheated to 180°C. Remove from the oven, allow to cool slightly, remove the tin frame, place on a cooling rack. Boil the quince jelly with the rosemary sprig and leave to steep for approx. 10 mins. Coat the still-warm cake with the jelly and leave to cool.
  • Mould Preparation

    Springformenboden mit Backpapier belegen, Rand einfetten.
  • Dough

    Butter in einer Schüssel weich rühren, Zucker und Salz darunterrühren. Ein Ei nach dem andern darunterrühren, weiterrühren, bis die Masse heller ist.
  • Rosmarin fein hacken, mit Vanillezucker und Crème fraîche daruntermischen.
  • Mehl, gemahlene Mandeln und Backpulver mischen, daruntermischen, in die vorbereitete Form füllen.
  • Topping

    Äpfel in Schnitze schneiden, sofort mit Zitronensaft mischen, auf den Teig legen, leicht andrücken. Backen: ca. 40 Min. in der Mitte des auf 180 Grad vorgeheizten Ofens. Herausnehmen, etwas abkühlen, Formenrand entfernen, auf ein Gitter schieben.
  • Spread

    Quittengelee mit den Rosmarinzweiglein aufkochen, ca. 10 Min. ziehen lassen.
  • Den noch warmen Kuchen mit dem Gelee bestreichen, auskühlen lassen.

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