Beef Medallions with Spicy Jus


Total time: 1hr 05m
Preparation Time: 35m

Servings
For 4 people


Nutritional Information

Contains 359 Kcal, 34g Protein, 18g Carbohydrates, 14g Fat


Ingredients

  • Fleisch vorbereiten
  • 4 beef fillet medallions (approx. 150 g each)
  • 8 sprig rosemary
  • Jus
  • 2 dl red port
  • 100 g pitted prunes, in Vierteln
  • 20 g butter, in kleinen Stücken, kalt
  • 1.5 dl meat bouillon
  • 1 shallot, fein gehackt
  • 1 star anise
  • 0.5 EL brown Maizena Express cornflour
  • 4 cardamom pods, nur ausgelöste Samen
  • salt and pepper to taste
  • Fleisch zubereiten
  • 1 EL clarified butter
  • 0.5 TL salt
  • wenig pepper

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Instructions

  • Fleisch vorbereiten

    Remove the meat from the fridge approx. 30 mins. prior to cooking. Place 2 rosemary sprigs around each medaillon and tie with cooking string. Pour the port over the plums, cover and marinate for approx. 30 mins. Drain the plums, retaining the port (approx. 150 ml). Melt the butter and sauté the shallot. Add the retained port and stock, bring to the boil, reduce the heat. Add the star anise and cardamom, reduce the liquid to approx. 200 ml. Strain the liquid, return to the pan and bring to the boil. Stir the cornflour into the hot liquid, cook for approx. 1 min. Set aside the pan. Stir in the butter in batches. Add the plums, heat through, season. Heat the clarified butter in a frying pan. Season the meat, fry for approx. 3 mins. each side, remove, cover and leave to stand for approx. 5 mins. Serve the beef medaillons with the spicy jus and the plums.
  • Jus

    Pflaumen mit dem Portwein übergiessen, zugedeckt ca. 30 Min. ziehen lassen. Pflaumen abtropfen, dabei den Portwein auffangen (ca. 11 ⁄2 dl). Butter erwärmen, Schalotte andämpfen. Aufgefangenen Portwein und Bouillon dazugiessen, aufkochen, Hitze reduzieren. Sternanis und Kardamom beigeben, Flüssigkeit auf ca. 2 dl einköcheln. Flüssigkeit absieben, zurück in die Pfanne giessen, aufkochen. Maizena in die heisse Flüssigkeit einrühren, ca. 1 Min. kochen. Pfanne beiseitestellen. Butter portionenweise darunterrühren. Pflaumen beigeben, heiss werden lassen, würzen.
  • Fleisch zubereiten

    Bratbutter in Bratpfanne erhitzen. Fleisch würzen, beidseitig je ca. 3 Min. braten, herausnehmen, zugedeckt ca. 5 Min. ruhen lassen. Rindsmedaillons mit dem würzigen Jus und den Pflaumen servieren.
  • Dazu passen:

    Kalettes (Flower Sprouts) und Kroketten.

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