Black Tea Glazed Lamb Loin with Grilled Scones


Total time: 55m
Preparation Time: 40m

Servings
For 4 people


Nutritional Information

Contains 444 Kcal, 37g Protein, 31g Carbohydrates, 18g Fat


Ingredients

  • Scones
  • 25 g butter
  • 25 g dried fruit
  • 100 g white flour
  • 0.5 tsp. sugar
  • 1 tsp. baking powder
  • 2 pinches salt
  • 0.5 dl milk
  • 3 tbsp. milk
  • a little clarified butter
  • Black Tea Glaze
  • 2 bag black tea
  • 2 tsp. thyme leaves
  • 1 tbsp. honey
  • 2 dl Water
  • a little pepper
  • 0.25 tsp. sea salt
  • Lamb Fillet
  • a little oil
  • 2 lamb loin
  • 2 tbsp. veal stock
  • 1 dl Water

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Instructions

  • Ingredients

    Mix the flour, baking powder, salt and dried fruits in a bowl. Add the butter and, using your hands, rub together to form an evenly crumbly mixture. Pour in the milk and mix quickly to create a soft dough – do not knead. Roll out the dough to a thickness of approx. 2 cm. Using a cutter (approx. 5 cm Ø), cut out 4 scones, place on an oven tray lined with baking paper, brush with milk. Bake for approx. 15 mins. in the centre of an oven preheated to 200°C. Remove the scones, cool on a cooling rack. Halve the scones. Heat the butter in a frying pan, cook the scones for approx. 3 mins. each side.
  • Scones

    Steep the black tea in the water for about 4 mins., combine in a pan with honey, thyme, salt and pepper, bring to the boil, reduce to approx. half, allow to cool. Coat the meat all over with the black tea glaze. Heat the oil in a frying pan. Brown the meat all over. Reduce the heat, continue cooking the meat for approx. 4 mins. each, coating several times with the black tea during cooking. Keep warm on a plate. Pour the water, veal stock and 1 tbsp of the black tea glaze into the pan, loosen any bits that have become stuck to the bottom of the pan, reduce a little. Carve the meat, pour over the cooking juices, serve with the scones.
  • Mehl, Zucker, Backpulver, Salz und Trockenfrüchte in einer Schüssel mischen. Butter beigeben, von Hand zu einer gleichmässig krümeligen Masse verreiben. Milch dazugiessen, rasch zu einem weichen Teig zusammenfügen, nicht kneten
  • Teig ca. 2 cm dick auswallen. Mit einem Ausstecher (ca. 5 cm Ø) 4 Scones ausstechen, auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen, mit Milch bestreichen.
  • Backen ca. 15 Min. in der Mitte des auf 200 Grad vorgeheizten Ofens. Scones herausnehmen, auf einem Gitter auskühlen. Scones halbieren.
  • Butter in einer Bratpfanne heiss werden lassen, Scones beidseitig je ca. 3 Min. backen.
  • Black Tea Glaze

    Schwarztee ca. 4 Min. im Wasser ziehen lassen, mit Honig, Thymian, Salz und Pfeffer in einem Pfännchen verrühren, aufkochen, auf ca. die Hälfte einköcheln, auskühlen.
  • Lamb Fillet

    Fleisch rundum mit dem Schwarzteelack bestreichen. Öl in einer Bratpfanne erhitzen. Fleisch rundum anbraten. Hitze reduzieren, Fleisch beidseitig je ca. 4 Min. fertig braten, dabei mehrmals mit Schwarzteelack bestreichen.
  • Fleisch warm stellen. Wasser, Kalbsfond und 1 EL Schwarzteelack in die Pfanne giessen, Bratensatz lösen, aufkochen, etwas einköcheln. Fleisch tranchieren, Bratjus darübergeben, mit den Scones servieren.

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