Raspberry Pistachio Soufflé with Yogurt Ice Cream


Total time: 3hr 40m
Preparation Time: 20m

Servings
For 4 people


Nutritional Information

Contains 299 Kcal, 7g Protein, 25g Carbohydrates, 18g Fat


Ingredients

  • Ice Cream
  • 1 dl full fat cream
  • 2 tbsp. icing sugar
  • 150 g Greek yogurt
  • Soufflé
  • 2 egg yolk
  • 2 tbsp. Maizena cornflour
  • 2 tbsp. sugar
  • 150 g 3/4-fat quark
  • 2 egg white
  • 1 pinch salt
  • 2 tbsp. chopped pistachios
  • 150 g raspberries
  • Serve
  • 0.5 tbsp. icing sugar
  • a little peppermint, to decorate
  • Utensils
  • Für 4 ofenfeste Förmchen von je ca. 13 ⁄4 dl, gefettet, mit Zucker bestreut, kühl gestellt

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Instructions

  • Ingredients

    Beat the cream until stiff, carefully fold in the yoghurt and icing sugar in batches. Cover and freeze the mixture for approx. 3 hours.
  • Ice Cream

    Beat together the egg yolks and sugar using the whisk on a hand mixer until the mixture turns a paler colour. Stir in the cornflour and quark. Beat the egg whites with the salt until stiff, add the sugar, continue beating for a moment until the mixture turns glossy. Set aside 4 raspberries. Carefully fold the remaining raspberries with the beaten egg whites and the pistachios into the quark mixture and divide into the prepared moulds. Bake for approx. 40 mins. on the bottom shelf of an oven preheated to 180°C. Do not open the oven at any point during the cooking time, otherwise the soufflés will collapse.
  • Transfer the ice cream to the fridge for approx. 15 mins. prior to serving. Remove the soufflés, dust with icing sugar. Using an ice cream scoop, shape the ice cream into small balls and arrange on the soufflés. Decorate the dessert with raspberries and peppermint.
  • Soufflé

    Eigelbe und Zucker mit den Schwingbesen des Handrührgeräts rühren, bis die Masse heller ist. Maizena und Quark darunterrühren. Eiweisse mit dem Salz steif schlagen, Zucker beigeben, kurz weiterschlagen, bis die Masse glänzt.
  • 4 Himbeeren beiseitestellen. Restliche Himbeeren mit dem Eischnee und den Pistazien sorgfältig unter die Quarkmasse ziehen.
  • Bake

    Masse in die vorbereiteten Förmchen verteilen. Backen: Ca. 20 Min. auf der untersten Rille des auf 180 Grad vorgeheizten Ofens. Ofen während der Backzeit nie öffnen, die Soufflés würden zusammenfallen.
  • Serve

    Herausnehmen, mit Puderzucker bestäuben.
  • Glace ca. 15 Min. vor dem Servieren in den Kühlschrank stellen. Soufflés herausnehmen, mit Puderzucker bestäuben. Mit einem Mini Glaceportionierer kleine Kugeln formen, auf den Soufflés anrichten. Dessert mit Himbeeren und Pfefferminze verzieren.

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